Jean Niklas L'orange

Programmerer

Jean Niklas har lang erfaring som tech lead og utvikler, og setter seg fort inn i nye domener og problemstillinger. Etter mye tid i oppstartsbedrifter er han god på å raskt sette seg inn i kundens behov, for deretter finne løsninger av høy kvalitet til lav kost.

Han trives med å fjerne friksjon for medarbeidere, enten via automatisering, systemforenkling, eller ved prosessforbedring. I tillegg brenner han for algoritmer og datastrukturer, og liker å jobbe med det når det skaper verdi for kunden.

Jean Niklas har en blogg på engelsk, der han skriver om programmering. Han skriver også regelmessig på Kodemakers egne blogg.

Teknologi

Favoritter for tiden:
OCaml og HTMX
Bruker på jobben:
Vil lære mer:

Jean Niklas' anbefalinger

Real World OCaml

Om Haskell virker for utenomjordisk og akademisk for deg, men du likevel har lyst til å forstå hva som er appellen med statisk typede funskjonelle språk, er OCaml et godt alternativ. Denne boka er en praktisk introduksjon til språket.

Offisielle sider
Hypermedia Systems

Trenger vi egentlig bruke React til enhver nettside? Er det å sende ren data i stedet for HTML alltid fornuftig? Denne boka utfordrer på nettopp dette, samt gir en enkel intro til to verktøy som gode alternativ til SPA-rammeverk i visse situasjoner.

Les boka
On Abstraction

Dette er et godt foredrag av Zach Tellman om abstraksjoner: Hva det er, og hva som definerer en god abstraksjon. Selv om foredraget er myntet på Clojureutviklere, trenger man ikke kunne Clojure for å følge med.

Se presentasjonen

Jean Niklas snakker gjerne om

Svartmetall

Svartmetallens eksplosive og komplekse lydbilde er nok ikke for alle, men jeg elsker det! Det er en sjanger med utrolig mye variasjon, og som ikke er redd for å eksperimentere og prøve ut nye ting. Det er alltid gøy å dra på konsert, som er en effektiv måte å tømme hodet og slappe av på (ironisk nok).

Fugler

Det startet med at jeg ville lære å høre forskjell på fuglene i bakgården, og det tok ikke lang tid før en kikkert endte opp øverst i tursekken. Selve turen i skog og fjell er fremdeles høydepunktet, men å se fugler i tretoppene er alltid en bonus.

Bloggposter

UX-inspirasjon fra din egen verktøykasse

Vi utviklere lager våre egne verktøy, og har funnet noen veldig gode metoder for å gjøre oss selv produktive. Men implementerer vi dette i produktene vi lager? La oss se på konsepter vi allerede deler med brukerne våre, og idéer jeg syns vi bør dele mer av.

Les artikkel
Verdien av å lære seg små programmeringsspråk

Man blir ofte fortalt at det er smart å lære seg flere programmeringsspråk. Alle er enige i det, men få snakker om størrelsen på språket du skal lære. Jeg mener små språk har stor verdi, til tross for at du kanskje aldri vil bruke det i jobbsammenheng. Men hvorfor? Det skjønner du etter å ha lest denne bloggposten.

Les artikkel
I PostgreSQL er et år 360 dager (og annen moro)

Tid i PostgreSQL har noen fallgruver her og der. La oss se på de vanligste tingene man gjør feil, hvordan man unngår dem, og hvorfor i alle dager året er så kort i denne databasen.

Les artikkel

Sideprosjekter

IDI Open

IDI Open er en årlig teambasert programmeringskonkurranse (competitive programming) beregnet på universitetsstudenter. Etter å ha selv deltatt årlig med et lag under studietiden, ble jeg med i 2016 for å lage oppgaver til konkurransen. Fra 2019 har jeg vært hoveddommer og hatt ansvaret for at oppgavesettet har noe for alle, uansett ferdighetsnivå.

Leiningen
Clojure og Leiningen

Leiningen er et veldig populært byggeverktøy for prosjekter skrevet i Clojure og ClojureScript. Jeg har bidratt til prosjektet siden 2012 og var hovedansvarlig fra 2015 til 2017. I disse dager er prosjektet mer eller mindre “fullført”, og det er kun bugfikser og mindre kodeendringer på agendaen.

Improving RRB-Tree Performance through Transience (Masteroppgave)

RRB-treet er en immutabel liste med veldig rask oppslagstid og effektiv konkatenering. Da jeg skulle bestemme meg for masteroppgave i 2013 var den relativt ny og uoptimalisert. Masteroppgaven tar optimaliseringer fra andre datastrukturer og gjør RRB-treet rask nok til å kunne brukes i praksis.

Bidrag til fri programvare

Prosjekter

Animalia
Groovy, Clojure, React, Oracle og ClojureScript

Fullstack på Animalia sine egenutviklede produkter mot landbruket og dyrehold. Hovedsaklig Storfekjøttkontrollen, et verktøy for bønder med storfe.

Maritime Optima AS
Go, PostgreSQL, LevelDB, GraphQL og gRPC

Maritime Optima utvikler programvare for logistikkoptimalisering i shippingbransjen, med hovedfokus på dataanalyse og kalkyleverktøy for befraktere og skipsmeglere.

Jean Niklas er hovedsaklig ansvarlig for design, implementasjon og drift av rutemotoren til Maritime Optima, og jobber backend med å integrere den inn i forskjellige deler av programvaren. Han er også ansvarlig for betalingsintegrasjonen med Stripe for både kort og faktura, og har implementert overvåking/diagnostisering av Go-programmer med Azure Application Insights. Det er et relativt lite team, så alle bidrar der det trengs.

Vipps AS
Go, MS SQL Server, Cosmos DB, Micro services og Kubernetes

Jean Niklas var del av teamet “core payments” som var hovedsansvarlig for direktebetalinger. Han jobbet primært med videreutvikling, drift og hendelseshåndtering.

Se flere prosjekter